Koska kesäinen raparperiviini oli suuri menestys (high five!) päätin jatkaa harrastusta, tällä kertaa syksyisellä marjasekoituksella:

  • 4 kg Mustia viinimarjoja
  • 1,5 kg Mustikoita
  • 0,5 kg Vadelmia

Kaikki ainekset oli syksyllä omin käsin kerätty ja pakastettu juurikin viinintekoa varten. Otin marjat pakastimesta lauantaina ja laitoin ne sulamaan vateihin, marjojen yhä ollessa minigrip/pakastuspusseissa. Seuraavana päivänä yllätys oli hienoinen kun sulaneet marjat olivat mehustaneet reilun määrän nestettä jo pihalle. Olisi varmasti ollut suotavaa ainakin desinfioida sulamisastiat, vaikka ne muuten puhtaat olivatkin... No, otin kuitenkin marjat ja kaadoin mehut viemäriin, joita oli yhteensä ehkä 0,5 litraa.

Laitoin marjat kertakäyttöisiin siiviläpusseihin, ja kaadoin päälle kaksi viiden litran satsia kiehuvaa sokeriliuosta (kuten ohjeessa neuvotaankin) jossa annoin marjojen mehustua noin tunnin. Eiköhän tuolla bakteerit kuole.. Ravinteet ja ensyymit lisäsin ohjeen mukaisesti, hiivan lisään heti aamulla (seos tuntui yli 25-asteiselta joten antaa viilentyä huoneenlämpöiseksi).  Viiniliituakin/kalkkia olisi varastossa, mutta sitä en taida laittaa (toisin kuin raparperiviiniin, johon se oli melkolailla välttämätön).

Ennen hiivan lisäämistä

Kaikki työvälineet desinfioin huolella, mukaan lukien siiviläpussitkin. Sokerina käytin panimosokeria, jota oli yhteensä 6kg.

Ominaispaino ennen käymisen alkamista oli 88 (1,088). Jos käyminen pysähtyy lukemaan 0,095 (kuten käsitin kotiviini.fi:n ohjeesta) tulisi alkoholilukemaksi (88 - -5) / 7,5 = 12,4 % (tilavuus). Kuulostaa ihan asialliselta, mutta saapa nähdä lisäänkö kuitenkin vielä vähän sokeria, jotta alkoholilukema nousisi 14 % tienoille.

Seoksen haju oli yllättävän mustikkainen, toisaalta kun maistelin oli viinimarjan maku paljon vahvempi. Mutta mikä tärkeintä oli maku mielestäni jo oikein hyvä, ja vaikka siitä ei ehkä tässä vaiheessa voi liikoja päätellä niin odotukset ovat korkealla :)

Muokkaus 6.12.2010: Hiiva lisätty, kuten myös kuva. Nyt vain odotellaan maltillisesti 2-3 viikkoa ja seuraillaan käymisen edistymistä...